My vínem žijem


Recepty na víně , s vínem, k vínu.

Vepřové kotlety na víně

 

pro 4 osoby)

 
  • 4 vepřové kotlety
  • několik lžic olivového oleje
  • sůl, pepř, oregano
  • 1 sklenice červeného vína
    - podle pravidla, že víno použité v receptu by mělo být stejné jako víno, které servírujeme k jídlu, navrhujeme (Nitra 2015)
 
Vepřové kotlety potřete solí, pepřem, a oreganem. Vložte je do hluboké pánve s nepřilnavým povrchem a přidejte olivový olej. Přilejte trochu horké vody a přikryté kotlety nechte dusit, dokud se voda nevypaří.
 
Když jsou kotlety měkké, přidejte víno a ještě několik minut povařte.
K dotvoření chutí přidejte Vinné želé Chlli nebo Vánoční.
 
Servírujte s rýží nebo smaženými hranolky.
 
 
 
 
 

Sláma k vínu

 
 

250 g listového těsta, tvrdý pikantní sýr na strouhání, 1 malé vejce + jedna lžička vody, koření dle volby, jako je mletá paprika, kayenský pepř, karí koření, koření pěti vůní, kmín, římský kmín atd., nebo směs dle chuti, hrubá mořská sůl, opražená sezamová semínka, bílá, nebo černá, nebo obojí.

Rozložit rozválené těsto dlouhou stanou směrem k sobě, potřít ho trochu našlehaným vejcem s vodou a na polovinu nastrouhat sýr. Těsto bez sýru přeložit na sýr a válečkem ho stisknout (nerozvalovat). Povrch potřít vejcem a posypat solí a kmínem, nebo jiným kořením, anebo solí a sezamovými semínky. Převálet válečkem na těsto.

 

Předehřát troubu na 200 – 210°C. Připravit si 2 suché plechy.

Ostrým nožem nařezat úzké proužky těsta (tak 8 mm – 1 cm). Potom jeden po druhém proužky zatočit (každou rukou jiným směrem) do tvaru provázku a položit na plech. Konce tyček přitisknout k plechu, aby se nerozmotaly.

Vložit do trouby a upéct do zlatova (asi 10 – 15 minut, čas je orientační). Upečenou slámu nechat zchladnout a poskládat na mísu, nebo postavit do dózičky. Podávat s  Moravským Muškátem.

 

 

Slané pečivo k vínu

 

Potřebujeme:

200 g hladké mouky, 200 g másla, 2 tavené sýry nebo 4 trojúhelníčky, 1 vajíčko na pomazání, sůl, sekané ořechy, mák, kmín

Jak na to:

Z hladké mouky, másla a taveného sýru vytvoříme těsto, které rozválíme. Menšími formičkami z něho vykrájíme menší tvary, klademe je na vymazaný plech, pomažeme slaným rozkloktaným vajíčkem a sypeme buď sekanými ořechy nebo mákem a nebo kmínem.

 

 

 

Chuťovky  k vínu

 

Potřebujeme:

300g ml. masa, 1 vejce, sůl, lžička gril. koření, 1/2 lžičky pepře, olej, hořčice na ozdobu, ster. okurka, kapie, sýr veka nebo rohlíky

Jak na to:

Ml. maso osolíme, okořeníme, přidáme vejce a důkladně promícháme. Necháme v chladu asi 1 hod. odležet. Pak z masa odkrajujeme malé kousky, které na prkénku posypaném strouhankou vytvarujeme do malých placiček. V rozpáleném tuku osmažíme z obou stran.

Rohlíky nebo veku rozkrájíme na šikmé plátky, potřeme
Vánočním vinným želé, obložíme plátky opečeného masa a ozdobíme zeleninou dle fantazie.